ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Home » Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti
Gėrimai

Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-06-03
Komentarų: 0
6 min. skaitymo
Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti
Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti

Gira yra vienas iš seniausių ir mėgstamiausių lietuvių gėrimų, kurio gamybos tradicijos siekia gilią praeitį. Šis fermentuotas gėrimas seniau buvo ne tik kasdienis gaivusis gėrimas, bet ir turėjo reikšmingą vietą įvairiuose kultūriniuose ir religiniuose renginiuose.

Lietuvių kalbos žodis „gira“ kilęs iš žodžio „gerti“ ir iš pradžių reiškė bet kokį gėrimą, tačiau vėliau tapo tik fermentuotų gėrimų pavadinimu plačiai žinomu ir šiandien.

Šiame straipsnyje aptarsime giros istoriją, jos naudą sveikatai bei pateiksime receptą, kaip šį gėrimą galima pasigaminti namuose.

Giros istorija Lietuvoje

Šis gėrimas turi gilias šaknis Lietuvos kultūroje ir kulinarijoje. Mūsų istorijoje išskiriamos trys skirtingos giros rūšys: obuolių, salyklinė ir duonos gira.

Obuolių gira buvo atskiras gėrimas, gaminamas iš obuolių, o salyklinė tapo alaus gamybos proceso dalimi.

Duonos gira, kaip ir salyklinė, taip pat buvo fermentuojama, tačiau ji buvo laikoma dar vienu atskiru gėrimu.

Lietuviškos giros receptai siekia labai senus laikus. Vienas iš seniausių rankraščių, kuriame minimas giros receptas, yra datuojamas 1594 metais. Tai rodo, kad šis gėrimas buvo svarbi kasdienės mitybos dalis jau nuo XVI amžiaus.

Giros populiarumas išliko ir šiandien, nes jos natūralus fermentacijos procesas suteikia gėrimui ypatingų maistinių savybių.

Gira lietuviu gėrimas iš duonos

Giros nauda sveikatai

Gira yra ne tik skanus, bet ir labai sveikas gėrimas. Dėl natūralaus fermentacijos proceso gira tampa probiotikų šaltiniu, kurie yra svarbūs geram virškinimui ir stipriai imuninei sistemai.

Fermentacija taip pat padidina gėrimo maistinę vertę, nes joje gausu kalcio, magnio ir B grupės vitaminų. Šios maistinės medžiagos yra būtinos organizmo funkcionavimui, ypač kaulų ir raumenų sveikatai.

Pasak specialistų, gira gali padėti gerinti virškinimą ir sumažinti rūgštingumą. Be to, šis gėrimas gali padėti organizmui atsigauti po fizinio krūvio ar apsilankymo pirtyje, nes ji padeda atkurti skysčių pusiausvyrą organizme.

Giros gydomosios savybės buvo žinomos dar senovėje, kai ji buvo vartojama ir įvairių ligų gydymui.

Gira ir kombučia – panašumai ir skirtumai

Gira dažnai lyginama su kitu fermentuotu gėrimu – kombučia. Nors abu šie gėrimai yra fermentuoti ir naudingi sveikatai, jų gamybos procesai ir sudėtinės dalys skiriasi.

Šis gėrimas gaminamas fermentuojant ruginius duonos gabalėlius, cukrų ir mieles. Fermentacijos procesas trunka apie kelias dienas, kol mielės paverčia cukrų į alkoholį ir anglies dioksidą, todėl gira tampa lengvai gazuota.

Tuo tarpu kombučia yra fermentuota arbata, kurioje naudojama bakterijų ir mielių simbiotinė kolonija, vadinama SCOBY.

Nors abu gėrimai turi probiotikų ir yra naudingi virškinimo sistemai, jų skoniai ir maistinės savybės skiriasi. Gira turi ryškesnį duonos skonį, o kombučia dažnai turi švelnesnį, arbatą primenantį skonį.

Gira - mėgiamas lietuvių gėrimas. Istorija

Tradicinės naminės giros ypatybės

Naminė gira yra natūralus ir sveikas gėrimas, kuris skiriasi nuo parduotuvėse esančių komercinių variantų.

Toks namuose pagamintas gėrimas turi mažiau cukraus, o skonį galite lengvai koreguoti pagal savo poreikius, pridedant įvairių natūralių ingredientų.

Tradicinis giros skonis yra lengvai rūgštus, šiek tiek saldus, tačiau kai kuriems žmonėms jis gali pasirodyti per intensyvus.

Norėdami suteikti giros skoniui papildomo gaivumo ir maistingumo, galite į gėrimą pridėti įvairių vaisių, prieskonių ar žolelių.

Galimi giros priedai:

  • Citrina
  • Razinos
  • Mėtos
  • Imbieras
  • Cinamonas
  • Čiobreliai
  • Rozmarinas

Šie ingredientai ne tik pagardina girą, bet ir praturtina ją naudingomis medžiagomis, tokiomis kaip antioksidantai ir vitaminai, galintys prisidėti ir prie imuninės sistemos stiprinimo.

Kaip pasigaminti girą namuose?

Giros gamyba namuose yra paprastas ir malonus procesas, tačiau svarbu laikytis tam tikrų sąlygų, kad fermentacija vyktų sklandžiai. Štai paprastas tradicinės giros receptas, kurį galite išbandyti patys.

Gira - mėgiamas lietuvių gėrimas. Giros receptas

Jums reikės:

  • 1 litro vandens
  • 2-3 riekių džiovintos juodos duonos
  • 100 g cukraus (jei norite saldesnės giros, galite pridėti daugiau)
  • 2 g mielių
  • Razinų arba kitų norimų priedų (pvz., citrinos, imbiero)

Gaminimo procesas:

  1. Pirmiausia, duonos riekeles paskrudinkite orkaitėje iki tamsiai rudos spalvos. Nenaudokite jokių prieskonių ar aliejaus.
  2. Paskrudintą duoną užpilkite virintu vandeniu, atvėsintu iki kambario temperatūros, ir palikite kelias valandas, kad duona išbrinktų.
  3. Išbrinkusią duoną perkoškite, o likusį skystį sumaišykite su cukrumi ir mielėmis.
  4. Mišinį palikite fermentuotis šiltoje vietoje apie 18–24 val. Fermentacijos laikas gali skirtis priklausomai nuo temperatūros.
  5. Po fermentacijos proceso girą galite supilstyti į butelius, pridėti razinų ar kitų priedų ir laikyti šaltai. Po kelių dienų gėrimas bus paruoštas vartoti.

Gira šiuolaikinėje lietuviškoje kultūroje

Nors šiuolaikinėje visuomenėje fermentuoti gėrimai, yra itin populiarūs, gira išlaiko savo vietą tradicinėje lietuviškoje virtuvėje. Dėl šios priežasties kad ir į kokią vietą, kur gaminamas lietuviškas maistas, nueisite, giros ten tikrai rasite.

Mėgaukitės lietuvišku gėrimu – gira!

Gira yra ne tik senovinis lietuviškas gėrimas, bet ir sveikatai naudingas produktas, kuris atranda savo vietą net ir šiais laikais populiariose sveikos mitybos rutinose.

Fermentacijos proceso dėka gėrimas tampa probiotikų, vitaminų ir mineralų šaltiniu, padedančiu gerinti virškinimą, stiprinti imuninę sistemą ir palaikyti gerą savijautą.

Pasigaminti girą namuose nėra sudėtinga, o rezultatas – natūralus ir skanus gėrimas, puikiai tinkantis atsigaivinti kasdien ir ypatingomis progomis.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:gėrimaigiraGiros istorijaGiros receptasnaminė gira

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Sicilietiška pica
Receptai

Sicilietiška pica – kitokia nei esate įpratę

2025-06-05
Vieno puodo kiauliena su ryžiais
Mėsos patiekalai

Vieno puodo kiauliena su ryžiais

2025-06-03
6 dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurios sugadina naminę picą (ir kaip jų išvengti)
Naudinga

6 dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurios sugadina naminę picą (ir kaip jų išvengti)

2025-06-03
Aštrus avinžirnių karis su baklažanais
Receptai

Aštrus avinžirnių karis su baklažanais

2025-06-04

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?