Vištiena yra produktas, kurį į savo mitybos racioną įtraukia dažnas žmogus. Šis produktas ypač aktualus sportuojantiems, nes nedideliame paukštienos gabalėlyje (100 gramų) galima rasti net apie 15 gramų baltymų. Vis dėlto, neretai kyla klausimas, kaip dažnai vištiena turėtų atsidurti ant mūsų stalo.
Kodėl nereikėtų valgyti vištienos kasdien?
Chirurgas Aleksandras Umnovas pabrėžė, kad jei žmogus reguliariai nesitreniruoja, vištieną patartina valgyti ne dažniau nei tris kartus per savaitę. Pasak gydytojo, per didelis šio produkto vartojimas gali padidinti urolitiazės (inkstų akmenligės) bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Ką reikėtų žinoti apie vištienos odą?
Ekspertas pataria prieš gaminant pašalinti vištienos odą. Joje kaupiasi ne tik riebalai, bet ir toksinai, kurie gali pakenkti sveikatai. Be to, kepant su oda, į organizmą patenka daugiau kenksmingų medžiagų.
Saugiausi vištienos paruošimo būdai
Vištieną geriausia virti arba troškinti. Nors ant grotelių kepta mėsa kvepia itin viliojančiai, toks maistas gali būti žalingas sveikatai. Kepant aukštoje temperatūroje susidaro kancerogeninės medžiagos, kurios ilgainiui didina vėžio riziką.
Antibiotikai ir vištienos kokybė
Svarbu rinktis patikimose vietose parduodamą vištieną. Jei paukštiena užauginta naudojant antibiotikus, kyla pavojus, kad organizme gali išsivystyti antibiotikams atsparios bakterijos. Tai viena iš priežasčių, kodėl rekomenduojama pirkti tik iš patikimų tiekėjų ar ekologiškų ūkių.
Ko vengti vartojant vištieną?
Gydytojas primena, kad griežtai draudžiama valgyti žalią vištieną ar jos faršą. Neapdorotoje mėsoje gali būti pavojingų bakterijų, tokių kaip salmonelės ar kampilobakterijos, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.
Kuo galima pakeisti vištieną?
Norint sumažinti vištienos vartojimą, galima į racioną įtraukti kitų baltymų šaltinių: žuvį, kiaušinius, ankštines daržoves, liesą jautieną ar tofu. Įvairovė mityboje padeda ne tik išvengti ligų, bet ir aprūpina organizmą skirtingomis maistinėmis medžiagomis.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.