Dešra – vienas dažniausiai vartojamų produktų, kurį galime rasti beveik kiekvienuose namuose. Ji patogi, greitai paruošiama, puikiai tinka sumuštiniams ar kaip užkandis. Tačiau mitybos specialistai įspėja, kad reguliarus šio produkto vartojimas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Norint išsaugoti gerą savijautą ir dailias kūno linijas, dešra turėtų būti ribojama arba visiškai išbraukiama iš kasdienio raciono.
Kodėl dešra nėra tinkamas pasirinkimas?
Dešra priskiriama perdirbtos mėsos produktams, kurie pasižymi dideliu druskos, sočiųjų gyvulinių riebalų ir įvairių priedų kiekiu. Tokia sudėtis daro neigiamą poveikį širdžiai, kraujagyslėms bei virškinimo sistemai.
Mitybos specialistė Galina Mezenceva pabrėžia, kad perdirbtos raudonos mėsos produktai, įskaitant dešrą, didina vėžio riziką. Be to, jie skatina aukšto kraujospūdžio problemas, gali sukelti širdies bei kraujagyslių ligas ir apsunkinti virškinimo trakto darbą.
Kokias ligas gali paskatinti dešra?
Reguliarus dešros vartojimas gali turėti ilgalaikių padarinių:
- Širdies ir kraujagyslių ligos. Dėl gausaus druskos ir riebalų kiekio didėja hipertenzijos ir širdies problemų rizika.
- Virškinimo sutrikimai. Perdirbta mėsa sunkiai virškinama, gali dirginti skrandį.
- Onkologinės ligos. Tyrimai rodo, kad dešra ir kiti perdirbtos mėsos gaminiai yra susiję su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.
- Podagra ir inkstų ligos. Dėl purinų ir druskos pertekliaus šis produktas ypač kenksmingas žmonėms, sergantiems šiomis ligomis.
Ar galima rinktis sveikesnę dešrą?
Jeigu visiškai atsisakyti dešros atrodo sunku, specialistai pataria rinktis virtą dešrą, nes joje paprastai būna mažiau druskos ir kenksmingų priedų nei rūkytuose ar vytintuose gaminiuose. Vis dėlto net ir tokią dešrą reikėtų vartoti saikingai.
Taip pat verta ieškoti alternatyvų: liesos vištienos ar kalakutienos patiekalų, žuvies, ankštinių daržovių. Tokie produktai suteiks organizmui reikalingų baltymų be perteklinio riebalų kiekio.
Kaip pakeisti dešrą kasdienėje mityboje?
- Sumuštinius galima ruošti su avokadu, kiaušiniu ar sūriu.
- Užkandžiams rinkitės daržoves su humusu arba riešutų sviestu.
- Vietoje dešros vakarienei tinka kepta žuvis, troškintos daržovės ar ankštiniai.
Svarbiausia – suvokti, kad dešra nėra būtinas produktas mūsų racione, o jos atsisakymas gali reikšmingai pagerinti sveikatą ir savijautą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.