ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?
Sveikata ir grožis

Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-06-28
Komentarų: 0
3 min. skaitymo

Jei esate šokolado mėgėjas, tikriausiai jums patinka tiek juodasis, tiek pieniškas šokoladas. Tačiau kuris iš jų yra geresnis pasirinkimas? Apklausos rodo, kad amerikiečiai labiau linkę rinktis pienišką šokoladą dėl jo saldumo ir kremiškos tekstūros. Tačiau juodasis šokoladas turi sodresnį, kartoką skonį ir yra populiaresnis kepiniuose. Be to, jam priskiriama daugybė naudingų savybių sveikatai.

Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?
Juodasis ir pieniškas šokoladas: ar visada juodasis geriau?

Kas yra juodasis šokoladas?

Visas šokoladas, įskaitant juodąjį, gaminamas iš kakavos medžių sėklų. Pasak dietologės Wan Na Chun, kakava yra turtinga naudingų junginių, tokių kaip flavonoidai ir polifenoliai, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažalos. Kakava taip pat aprūpina organizmą svarbiais mineralais, tokiais kaip geležis, magnis, cinkas, varis ir fosforas.

Juodasis šokoladas paprastai sudaro nuo 50% iki 90% kakavos masės, taip pat turi kakavos sviesto ir cukraus, tačiau paprastai neturi pieno produktų. Todėl jo tekstūra yra kietesnė ir sausesnė nei pieniško šokolado.

Pagal USDA duomenis, 100 gramų 70–85% juodojo šokolado turi:

Taip pat skaitykite

10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą
10 maisto produktų, kurie gali sukelti uždegimą: greičiausiai apie tai nežinojote
2025-06-26
Įtraukite į savo racioną šiuos penkis supermaisto produktus
Įtraukite į savo racioną šiuos penkis supermaisto produktus
2025-08-04
7 žalingi įpročiai, kurių verta atsikratyti iki 50-ies
7 žalingi įpročiai, kurių verta atsikratyti iki 50-ies: ilgesnio ir sveikesnio gyvenimo pagrindas
2025-06-03
Mokslininkas Tomas Vaičiūnas. Produktai išties sukelia vėžį
Kaip teigia mokslininkas, šie gaminiai išties sukelia vėžį
2025-08-19
  • Kalorijos: 598
  • Baltymai: 8 g
  • Riebalai: 43 g
  • Angliavandeniai: 46 g
  • Skaidulos: 11 g
  • Cukrus: 24 g
Juodasis ir pieniškas šokoladas: kuris geriau?

Kas yra pieniškas šokoladas?

Pieniškas šokoladas taip pat gaminamas iš kakavos, tačiau jame yra daugiau cukraus ir pieno produktų. Tai suteikia jam saldesnį skonį ir kremiškesnę tekstūrą. Palyginus su juoduoju šokoladu, pieniškas turi kur kas mažiau kakavos masės – kartais vos 10%.

Dėl mažesnio kakavos kiekio pieniškas šokoladas turi mažiau antioksidantų, tačiau jame gali būti daugiau kalcio ir kitų pieno produktų teikiamų maistinių medžiagų.

Pagal USDA duomenis, 100 gramų pieniško šokolado turi:

  • Kalorijos: 535
  • Baltymai: 8 g
  • Riebalai: 30 g
  • Angliavandeniai: 59 g
  • Skaidulos: 3 g
  • Cukrus: 52 g

Kuris šokoladas sveikesnis?

Juodasis šokoladas laikomas sveikesniu pasirinkimu dėl didesnio kakavos kiekio ir mažesnio cukraus kiekio. Jis taip pat natūralus veganiškas produktas, nes paprastai neturi pieno produktų, todėl tinka alergiškiems ar laktozės netoleruojantiems asmenims.

Dietologė Wan Na Chun pabrėžia, kad juodajame šokolade esantys junginiai gali prisidėti prie geresnės širdies ir kraujagyslių sveikatos, o didesnis skaidulų kiekis gali būti naudingas virškinimui. Tačiau svarbu nepamiršti saiko ir vartoti šokoladą kaip subalansuotos mitybos dalį.

Nors juodasis šokoladas turi daugiau maistinių medžiagų, tai nereiškia, kad pieniškas šokoladas yra blogas pasirinkimas. Abu variantai turi mineralų, tokių kaip magnis ir geležis, tik skiriasi jų kiekiai.

Svarbiausia rinktis pagal asmeninius skonius ir vartoti saikingai. Jei siekiate didesnio antioksidantų kiekio ir mažesnio cukraus, juodasis šokoladas bus geresnis pasirinkimas. Tačiau jei labiau vertinate saldesnį ir kremiškesnį skonį, pieniškas šokoladas gali būti tinkamesnis. Abu variantai gali būti skanūs ir sveiki, jei vartojami saikingai kaip subalansuotos mitybos dalis.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Taip pat skaitykite

Gastroenterologas įvardino pavojingą produktų derinį: tai labai kenkia kasai
Gastroenterologas įvardino pavojingą produktų derinį: tai labai kenkia kasai
2025-09-03
Kininis kopūstas, jo nauda organizmui ir ką pasigaminti?
Kininis kopūstas – kokią naudą teikia organizmui ir ką galima iš jo pasigaminti
2025-06-25
Paprastas vienos minutės pratimas atminčiai lavinti, kurį galite atlikti kasdien
Paprastas vienos minutės pratimas atminčiai lavinti, kurį galite atlikti kasdien
2025-08-04
Rūgštynės nauda sveikatai. Kodėl verta įtraukti į mitybą
Neįtikėtina rūgštynių nauda mūsų sveikatai, kurios tikriausiai nežinojote
2025-06-11

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:juodasis šokoladasmityba

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Priešuždegiminis gėrimas su ciberžole: nauda sveikatai
Uncategorized

Auksinis priešuždegiminis gėrimas su ciberžole: nauda sveikatai ir paprastas receptas

Kada dėti česnaką į keptuvę? Metodų skirtumai
Naudinga

Kada dėti česnaką į keptuvę? Metodų skirtumai

5 dažniausios klaidos, dėl kurių vėzdūnė nepražysta
Sodas ir daržas

5 dažniausios klaidos, dėl kurių vėzdūnė nepražysta

Kur namuose kaupiasi daugiausiai dulkių ir kaip dažnai jas valyti?
Gyvenimas

Kur namuose kaupiasi daugiausiai dulkių ir kaip dažnai jas valyti?

Marinuoti agurkų griežinėliai
Naudinga

Marinuoti agurkų griežinėliai

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?