Veido patinimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, tačiau viena iš dažniausių – netinkama mityba. Kai kuriuos maisto produktus, ypač sūrus, marinuotus ar rūkytus patiekalus, valgant vakare, ryte galite pastebėti nemalonų veido patinimą. Tai yra dėl skysčių kaupimosi organizme. Paaiškinimą, kodėl taip nutinka, pateikė mitybos specialistė Natalija Gridina.
Sūrus, marinuotas ir rūkytas maistas – dažniausi veido tinimo kaltininkai
Dažniausiai veido patinimas atsiranda dėl per didelio druskos vartojimo. Sūrus maistas padeda išlaikyti skysčius organizme, o tai gali sukelti tinimą. Rūkytas ir marinuotas maistas turi panašų poveikį, nes juose taip pat gausu natrio, kuris traukia vandenį ir gali sukelti patinimą. Todėl, jei vakarienei pasirinkote šiuos produktus, veido patinimas ryte yra visiškai įprastas reiškinys.
Saldus maistas taip pat gali sukelti edemą
Be sūrių produktų, specialistė atkreipia dėmesį ir į saldumynus. Maistas, kuriame gausu cukraus, taip pat gali skatinti skysčių kaupimąsi. Tai ypač pastebima žmonėms, kurie dažnai valgo saldžius užkandžius ar gėrimus, nes cukrus veikia organizmo hormonų lygį, o tai savo ruožtu gali sukelti patinimą.
Kaip sumažinti patinimą ir išvengti veido tinimo?
Norint išvengti veido patinimo, specialistė rekomenduoja atsisakyti greito maisto ir pakeisti jį sveikesniais pasirinkimais. Pavyzdžiui, vietoje druskos galima naudoti žoleles, imbierą ar česnaką, kurie ne tik pagerins maisto skonį, bet ir padės sureguliuoti skysčių balansą organizme.
Įtraukite į racioną maisto produktų, kurie padeda sumažinti patinimą
Patinimą mažinantys produktai dažniausiai turi diuretinį poveikį, tai reiškia, kad jie padeda pašalinti perteklius skysčius iš organizmo. Tokių produktų kaip agurkai, cukinijos, saldžiosios paprikos, bananai, obuoliai, vyšnios, braškės ir avietės įtraukimas į kasdienį racioną gali padėti kontroliuoti patinimus. Be to, žalioji arbata yra puikus pasirinkimas, nes ji turi natūralių diuretinių savybių.
Patarimai norint išvengti patinimų:
- Atsisakykite sūrių, marinuotų ir rūkytų maisto produktų.
- Vietoje druskos naudokite žoleles, imbierą ar česnaką.
- Įtraukite į racioną maisto produktų, turinčių kalio ir diuretinį poveikį.
- Gerkite žaliąją arbatą ir daug vandens.
- Venkite saldžių užkandžių ir gėrimų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.