Žemės riešutų sviestas – tai supermaistas, pilnas vitaminų ir sveikųjų riebalų. Nors sportininkų mėgstamas, jo kalorijų kiekis ir paslėpti cukrūs gali greitai pakenkti figūrai, jei nesilaikysite saiko. Tinkamai parinktas ir saikingai vartojamas, jis gali būti puikus baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis kiekvieno mityboje.
Kodėl žemės riešutų sviestas yra sveikas
Žemės riešutų sviestas yra puikus vitamino E, B1, B3, B5 ir B9 šaltinis. Be to, jame gausu mangano, vario, fosforo, magnio ir aukštos kokybės augalinių baltymų bei omega-9 riebalų. Vis dėlto, jis turi apie 650 kcal 100 gramų. Tai nereiškia, kad reikia bijoti kalorijų – svarbu kontroliuoti porcijas. Optimalus kiekis – 1–2 šaukštai per dieną. Šitaip mityba papildoma baltymais ir sveikais riebalais, bet kūnas ir figūra neperkraunami.
Kaip išsirinkti tikrai sveiką žemės riešutų sviestą
Sveikiausias sviestas turi turėti tik vieną ingredientą – skrudintus ir sumaltus žemės riešutus. Leistina pridėti truputį druskos. Venkite cukraus ir hidrintų aliejų – jie dažnai naudojami kaip stabilizatoriai ir gali būti žalingi. Tekstūra – lygi ar grūdėta – nesprendžia apie naudą, tačiau per daug blizgus, „glazūruotas“ sviestas rodo papildomą aliejaus pridėjimą. Natūralus produktas turi tik lengvą aliejaus sluoksnelį ant viršaus – tai ženklas, kad sviestas tikras.

Venkite „lengvo“ arba per saldaus sviesto
Daugelis „light“ žemės riešutų sviestų turi sumažintus riebalus, bet dažniausiai pridedama daugiau cukraus, kad atkurtų skonį. Rezultatas – tokio sviesto kalorijų kiekis gali būti panašus į įprasto, bet cukraus daugiau. Nebijokite natūralių riešutų riebalų – jie sveiki. O cukraus perteklius – tikrai ne. Skonio įvairovė gali būti pasiekta natūraliais priedais: kakava, cinamonas ar šaukštelis medaus sukuria skanų ir sveiką mišinį.
Su kokiais produktais žemės riešutų sviestas dera geriausiai
Žemės riešutų sviestas veikia kaip skonio akcentas. Puikiai tinka su:
- Citrusais: apelsinais, laimu ar pasifloromis – subalansuoja riebalus, gerina virškinimą ir suteikia gaivumo.
- Kakava ar juoduoju šokoladu: antioksidantų sinergija ir skanus „sveikas“ desertas.
- Jūros druska ar sojos padažu: kontrastas riebalams padidina sotumo jausmą.
- Obuoliais ar salierais: traškūs, skaiduliniai užkandžiai dera su sviestu.
- Jogurtu ar kefyru: fermentuoti produktai padeda suskaidyti riebalus ir pagerina baltymų pasisavinimą.
- Prieskoniais: kario, paprikos, cinamono ar čili prieskoniai pagreitina metabolizmą ir suteikia netikėtą skonio intensyvumą.
Žemės riešutų sviestas – ne tik gardus, bet ir naudingas produktas, jei jį vartojate saikingai ir renkatės tik natūralų. Šiek tiek kūrybiškumo leidžia sukurti skanias ir sveikas kombinacijas kiekvienai dienai.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.