ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Sveikata ir grožis » Kardiologai įvardijo 6 produktus, kurių jie visada vengia, nes jie smarkiai kenkia širdžiai
Sveikata ir grožis

Kardiologai įvardijo 6 produktus, kurių jie visada vengia, nes jie smarkiai kenkia širdžiai

Rugilė Vainytė
Autorius Rugilė Vainytė
Publikuota: 2025-07-16
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Širdies sveikata daugeliu atžvilgių priklauso nuo mitybos. Kai kurie produktai gali padidinti cholesterolio kiekį, skatinti hipertenzijos vystymąsi ir padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Nekenkite savo širdžiai.

Produktai širdžiai
Produktai širdžiai

Kepenys

Kardiologė Eleonora Levin teigia, kad ji niekada nevalgo kepenų. Visų pirma todėl, kad tai raudona mėsa, turinti itin didelį riebalų kiekį.

„Apskritai vengiu raudonos mėsos, nes joje labai daug sočiųjų ir transriebalų, o ji ypač kenksminga, nes tai taip pat organas, kuris filtruoja toksinus, todėl bet kokie toksinai ten kaupiasi“, – pridūrė medikė.

100 g kepenų yra apie 300–400 mg cholesterolio, o tai viršija paros normą žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Cholesterolio perteklius gali skatinti apnašų susidarymą kraujagyslėse, didinant aterosklerozės, infarkto ir insulto riziką.

Taip pat skaitykite

Kokie „sveiki” produktai gali kenkti jūsų dantims?
Kokie „sveiki” produktai gali kenkti jūsų dantims?
2025-07-10
Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam
Vaikščiojimas basomis, pasak ortopedų, tinka ne kiekvienam
2025-06-04
Gydytojas išvardijo nemalonias hipotermijos pasekmes
Gydytojas išvardijo nemalonias hipotermijos pasekmes
2025-10-14
Chia sėklų nauda: kodėl turėtų būti jūsų racione
Chia sėklų nauda: kodėl šis supermaistas turėtų būti jūsų kasdieniame racione
2025-06-16

Pusryčių dešrelės

Pasak kardiologės Elizabeth Klodas, ji bet kokia kaina vengia pusryčių dešrelių. Tokiame produkte yra daug natrio, kuris skatina kraujospūdžio padidėjimą, be to, tai didelis sočiųjų riebalų, kurie didina cholesterolio kiekį, šaltinis.

Perdirbta mėsa, įskaitant dešras, kumpį ir šoninę, yra klasifikuojama kaip kancerogenai.

Dešrelėse yra didelis natrio kiekis, kuris didina kraujospūdį ir padidina krūvį širdžiai ir inkstams.

Produktai širdžiai ir sveikatai

Produktai, kurie kenkia širdžiai: margarinas

Tyrimas parodė, kad su kiekvienu šaukštu margarino 16 metų laikotarpiu jūsų tikimybė mirti padidėja 6%.

„Atsižvelgdama į tai, savo pacientams sakau, kad, kai įmanoma, naudotų alyvuogių aliejų“, – sakė daktarė Harmony Reynolds.

Kai kuriuose margarino tipuose yra hidrintų riebalų, kurie padidina „blogojo“ cholesterolio (LDL) kiekį ir sumažina „gerąjį“ (HDL), o tai skatina aterosklerozės vystymąsi ir padidina infarkto bei insulto riziką.

Produktai, kurie kenkia širdžiai: kepsniai ir šoninė

Kardiologas Leonardas Lilley pasakojo, kad sočiųjų riebalų vartojimas yra susijęs su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio ir diabeto rizika.

Raudonoje mėsoje ir riebioje šoninėje yra didelis cholesterolio kiekis, kuris gali kauptis ant kraujagyslių sienelių, susiaurindamas jas ir pablogindamas kraujotaką.

Taip pat skaitykite

Pavojingas graužikų platinamas virusas Ukrainoje: kaip apsisaugoti nuo hantaviruso?
Pavojingas graužikų platinamas virusas fiksuojamas Ukrainoje: ar ši infekcija gali pasiekti Lietuvą?
2025-10-16
Kaip skaityti kosmetikos sudėtį: ką slepia etiketės ir ko vengti?
Kaip skaityti kosmetikos sudėtį: ką slepia etiketės ir ko vengti?
2025-06-04
Užkandis Nr. 1 svorio metimui, pasak dietologo
Užkandis Nr. 1 svorio metimui, pasak dietologo
2025-07-17
Ekspertai papasakojo apie naminės uogienės naudą sveikatai
Ekspertai papasakojo apie naminės uogienės naudą sveikatai
2025-09-04

Ypač šoninėje yra per daug druskos, kurioje dažnai yra konservantų ir didelis natrio kiekis. Tai gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą ir krūvį širdžiai.

Reguliarus didelio kiekio raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas gali sukelti lėtinius uždegiminius procesus organizme, kurie pablogina kraujagyslių būklę.

Gruzdinta vištiena

Reguliarus gruzdinto maisto vartojimas padidins širdies ligų ir insulto riziką dėl padidėjusio sočiųjų ir transriebalų kiekio organizme.

Šie nesveiki riebalai gali padidinti cholesterolio kiekį.

Norėdami sumažinti riziką, geriau rinktis vištieną, keptą ant grotelių, keptą orkaitėje arba virtą, o jei norite traškios plutelės – naudokite mažiau kenksmingus gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą orkaitėje su minimaliu aliejaus kiekiu.

Produktai, kurie kenkia širdžiai: spurgos

Spurgos kepamos aliejuje, kuriame yra transriebalų, todėl jos sunkiai virškinamos širdžiai. Jos didina cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, skatindamos 2 tipo diabetą, širdies ligas ir insultą.

Transriebalai dažnai etiketėse maskuojami kaip iš dalies hidrinti aliejai.

Viena spurgos gali turėti iki 20–30 g cukraus, o tai skatina staigius gliukozės lygio šuolius kraujyje. Tai padidina atsparumą insulinui ir nutukimą, kurie yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

ŽYMOS:kardiologaimitybaširdis

AutoriusRugilė Vainytė
Esu Rugilė Vainytė – dalinuosi sveikatos ir grožio patarimais, kurie padeda jaustis geriau kasdien. Domiuosi natūralia priežiūra, naujausiomis tendencijomis ir moksliškai pagrįstais sprendimais. Mano tikslas – įkvėpti rūpintis savimi išmintingai ir atsakingai.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Draugė papasakojo, kaip plauti grindis. Jos labai blizga!
Gyvenimas

Draugė papasakojo, kaip plauti grindis. Jos labai blizga!

Drabužių kandys pagaliau liausis naikinti jūsų spintą: paprasti būdai atsikratyti kenkėjų visam laikui
Gyvenimas

Drabužių kandys pagaliau liausis naikinti jūsų spintą: paprasti būdai atsikratyti kenkėjų visam laikui

Cinamoninės mėlynių bandelės
Desertai

Cinamoninės mėlynių bandelės

Geriausia mėsa sultiniui. Sultinys ir receptas
Naudinga

Virtuvės šefas atskleidė kaip išsirinkti geriausią mėsą sultiniui. Išbandykite ir receptą

6 daržovių rūšys duodančios gausų derlių.
Sodas ir daržas

6 daržovių rūšys, garantuojančios gausų derlių

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?