Sūris yra daugumos žmonių mėgstamas produktas. Jį galima rinktis kaip atskirą užkandį, arba juo pagardinti įvairius patiekalus, pavyzdžiui, salotas ar picą. Kai kurie žmonės taip mėgsta šį produktą, kad gali jį valgyti be jokių priedų didelėmis porcijomis. Vis dėlto, visada svarbu jausti saiką.
Koks sūrio kiekis yra saugus suvartoti per dieną
Dietologė Elena Solomatina paaiškino, kad per dieną saugu suvalgyti iki 50 gramų sūrio. Toks kiekis užtikrina, jog organizmas gaus pakankamai kalcio, tuo pat metu nebus perkrautas sočiųjų riebalų ir druskos.
Mitybos specialistė taip pat pažymėjo, kad sūris yra puikus kalcio šaltinis. Reguliarus sūrio vartojimas padeda stiprinti kaulus ir dantis, mažina osteoporozės riziką, ypač vyresniame amžiuje.
Baltymai ir energija
Sūris yra geras baltymų šaltinis, todėl padeda palaikyti raumenų masę ir suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Tai ypač naudinga sportuojantiems ir aktyviems žmonėms, kuriems reikia papildomų energijos šaltinių.
Be to, sūryje yra triptofano – amino rūgšties, kuri padeda gerinti nuotaiką ir ramiau užmigti. Reguliarus nedidelis sūrio kiekis gali būti puikus būdas sumažinti streso poveikį organizmui.
Anot dietologės, sūryje taip pat yra vitamino D, kuris padeda geriau įsisavinti kalcį, ir vitamino A, kuris teigiamai veikia odą, nagus ir plaukus bei yra būtinas akių sveikatai. Šių vitaminų derinys daro sūrį vertingu maisto produktu, jei jis vartojamas saikingai.
Kaip sūrį įtraukti į mitybą
Sūrį į mitybą galima įtraukti įvairiais būdais, kad išlaikytume saiką ir išnaudotume jo naudą sveikatai. Pavyzdžiui, į salotas ar sumuštinius galima dėti nedidelę porciją – apie 10–20 gramų. Jis taip pat puikiai tinka kaip užkandis kartu su daržovėmis ar riešutais. Be to, picos ar karštų patiekalų papildymui rekomenduojama rinktis mažesnį sūrio kiekį, kad patiekalas nebūtų persotintas ir išlaikytų subalansuotą skonį.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.