Jau seniai stengiamės įminti lieknos figūros ir geros savijautos paslaptį. Atidžiai skaičiuojame kalorijas, ieškome stebuklingų dietų, varginame save sporto salėje. O kas, jeigu paslaptis slypi ne skaičiavimuose, o mūsų lėkštėje esančiame maiste – tiksliau, tame, kaip jis yra paruoštas? Naujausio klinikinio tyrimo rezultatas skelbia revoliuciją: pasirodo, kad valgant kuo mažiau perdirbtą maistą, svoris krenta beveik dvigubai greičiau, net jei maisto maistinė vertė išlieka ta pati. Ši išvada gali iš esmės pakeisti mūsų požiūrį į mitybą ir sveikatingumą.
Du mėnesiai, du skirtingi keliai
Naujas klinikinis tyrimas, atliktas Londono universiteto koledžo (UCL) ir UCLH tyrėjų, atskleidė netikėtą tiesą. Tyrimas truko aštuonias savaites ir jame dalyvavo 55 suaugusieji. Dalyviai buvo padalinti į dvi grupes. Pirmoji aštuonias savaites maitinosi minimaliai apdorotu maistu, pavyzdžiui, nakčiai paruošta avižine koše arba naminiais makaronais su Bolonijos padažu.
Po keturių savaičių pertraukos, jie perėjo prie itin apdoroto maisto dietos, kurioje dominavo tokie produktai kaip avižinių dribsnių batonėliai pusryčiams ar paruošta lazanija pietums. Antroji grupė maitinimosi planus išbandė atvirkštine tvarka. Iš viso tyrimą pavyko užbaigti 50 dalyvių, kas leido gauti patikimus rezultatus.
Svarbiausia, kad abiejų dietų maistinė vertė buvo kruopščiai subalansuota, atsižvelgiant į riebalų, baltymų, angliavandenių, druskos, skaidulų, vaisių ir daržovių kiekį, laikantis Jungtinės Karalystės mitybos gairių (angl. Eatwell Guide). Dalyviams buvo pateikiama daugiau maisto, nei jiems reikia, ir jie galėjo valgyti tiek, kiek norėjo, be jokių apribojimų. Tai pabrėžia, kad rezultatas priklausė ne nuo suvartotų kalorijų skaičiaus, o nuo maisto kokybės ir apdorojimo lygio.
Rezultatai, nustebinę net mokslininkus
Po aštuonių savaičių abi grupės numetė svorio, tačiau skirtumas buvo stulbinantis. Vidutinis svorio kritimas maitinantis minimaliai apdorotu maistu (MPF) siekė net 2,06 %, o valgant itin apdorotą maistą (UPF) – tik 1,05 %. Tai reiškia, kad minimaliai apdorotas maistas leido numesti beveik dvigubai daugiau svorio.
Tyrėjai nustatė, kad valgant šviežesnį maistą, dalyviai savaime suvartodavo apie 290 kcal mažiau per dieną, o maitinantis ultra-apdorotu maistu – tik 120 kcal mažiau. Šis rezultatas yra ypač reikšmingas, nes svorio kritimas nebuvo susijęs su padidėjusiu fiziniu aktyvumu – jis buvo tiesioginis mitybos pokyčių rezultatas. Tai griauna nusistovėjusį mitą, kad norint sulieknėti, užtenka tiesiog skaičiuoti kalorijas, nekreipiant dėmesio į maisto kilmę.

Tinkamas maisto apdorojimas – mažiau potraukio ir geresnis apetito valdymas
Svoris – ne vienintelis rodiklis, kurį pavyko pagerinti minimaliai apdoroto maisto dietos metu. Tyrimas taip pat atskleidė, kad MPF dieta ne tik padėjo sumažinti riebalų masę ir pagerinti kūno sudėtį, bet ir leido geriau kontroliuoti apetitą. Dalyviai teigė, kad bendras potraukis valgyti tapo kontroliuojamas dvigubai labiau. Jautė net keturis kartus didesnę kontrolę sūraus maisto potraukiui ir beveik dvigubai geriau atsispirdavo savo mėgstamiems užkandžiams. Šis psichologinis aspektas yra ypač svarbus, nes potraukis dažnai tampa didžiausia kliūtimi siekiant subalansuotos mitybos.
Pasak tyrimo bendraautoriaus, profesoriaus Chris van Tulleken iš UCL infekcijų ir imuniteto skyriaus, šis tyrimas pabrėžia maisto apdorojimo svarbą sveikatai, lygiai taip pat, kaip ir tradiciniai veiksniai – riebalai, druska ar cukrus. Jis teigia, kad kova su nutukimu turėtų apimti sisteminius pokyčius: rinkodaros apribojimus, nesveiko maisto apmokestinimą ir sveikų produktų subsidijas. Juk problema slypi ne tik mūsų pasirinkimuose, bet ir sistemoje, kuri nuolat skatina rinktis lengvai prieinamus, bet mažiau vertingus produktus.
Profesorei Rachel Batterham, kitai tyrimo bendraautorei, geriausias patarimas yra paprastas: „Laikykitės mitybos rekomendacijų, ribokite druską, cukrų ir sočiuosius riebalus, rinkitės maistą, kuriame gausu skaidulų. Gaminti patiems nuo nulio ir vengti paruoštų patiekalų gali turėti papildomų privalumų jūsų kūno svoriui, kūno sudėčiai ir bendrai sveikatai“.
Tai priminimas, kad sveikas gyvenimo būdas nėra griežtų taisyklių rinkinys, o sąmoningi pasirinkimai, kurie ilgainiui atneša džiaugsmą ir gerą savijautą. Šis tyrimas įrodo, kad maisto apdorojimas yra esminis faktorius, kuris gali kardinaliai paveikti ne tik mūsų svorį, bet ir bendrą savijautą bei gerą apetito kontrolę.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.