ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?
Naudinga

Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-05-28
Komentarų: 0
4 min. skaitymo

Mažosios morkos – vienas dažniausiai matomų sveikų užkandžių tiek vaikų priešpiečių dėžutėse, tiek suaugusiųjų daržovių lėkštėse. Jos patogios, traškios, ryškiai oranžinės ir puikiai dera su humusu ar kitais padažais. Tačiau apie šias mažas daržoves vis dar sklando įvairūs mitai ir neteisingi įsitikinimai. Tad panagrinėkime, kas iš tiesų slypi už mažųjų morkų etiketės.

Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?
Mažosios morkos: ką verta žinoti apie šį populiarų užkandį?

Ne natūraliai mažos, o supjaustytos

Pradėkime nuo svarbaus fakto – vadinamosios mažosios morkos dažniausiai nėra natūraliai mažos, sode užaugintos morkytės. Tikros „kūdikio“ dydžio morkos – tai tiesiog ne iki galo subrendusios daržovės. Tačiau tai, ką prekybos centruose vadiname mažosiomis morkomis, iš tikrųjų yra supjaustytos didelės morkos, dar vadinamos „baby-cut“ morkomis.

Kaip paaiškina registruota dietologė Marina Chaparro, šios morkos apdorojamos tam, kad būtų patogesnės vartoti: „Jos yra nuplaunamos, nulupamos, supjaustomos ir suapvalinamos į mažus, cilindro formos gabalėlius.“ Be to, likučiai nuo pjovimo nenueina veltui – jie naudojami tarkuotoms morkoms arba gyvulių pašarui.

Kaip mažosios morkos išlaiko traškumą?

Pasak Karen White, „Bolthouse Fresh Foods“ marketingo viceprezidentės, po supjaustymo morkos supakuojamos į plastikinius maišelius su trupučiu vandens. Tai padeda joms išlaikyti drėgmę ir šviežumą transportavimo ir laikymo metu. Šis nedidelis vandens kiekis neleidžia morkoms sudžiūti ir išlaiko jų malonų traškumą.

Taip pat skaitykite

Aromatingi falafeliai su morkomis
Aromatingi falafeliai su morkomis
2025-09-09
Suomiška žuvienė su lašiša ir grietinėle
Suomiška žuvienė su lašiša ir grietinėle
2025-08-04
Chia pudingas: sveiki ir baltymų kupini pusryčiai
Chia pudingas: sveiki ir baltymų kupini pusryčiai
2025-06-15
Ženklai išduodantys, kad maistas, kurį valgote dažniausiai jums netinka
Ženklai išduodantys, jog maistas, kurį valgote dažniausiai jums netinkamas
2025-07-08

Maistinė vertė – beveik identiška įprastoms morkoms

Mažosios morkos yra ne tik patogus, bet ir sveikas pasirinkimas. Jose gausu vitamino A – viena porcija suteikia daugiau nei 100 % rekomenduojamos paros normos. Taip pat randama vitamino C, kalio ir skaidulų.

Tiesa, dėl pašalintos žievės skaidulų kiekis gali būti šiek tiek mažesnis – apie 2,7 g, palyginti su 3,1 g didelėje žaliavinėje morkoje. Vis dėlto, jei nulupate įprastą morką, skaidulų kiekis tampa praktiškai identiškas.

Mitybos specialistė M. Chaparro pabrėžia: „Svarbiausia yra vartoti daugiau daržovių – nesvarbu, ar jos šviežios, šaldytos, džiovintos ar jau paruoštos.“

Ar mažosios morkos saugios valgyti?

Internete galima rasti mitų, esą mažosios morkos yra mirkytos baliklyje – tai visiška netiesa. Tiesa ta, kad, kaip ir daugelis supjaustytų daržovių, jos yra skalaujamos švelniu chloro tirpalu. Ši koncentracija yra tokia pati kaip geriamajame vandenyje, todėl visiškai saugi vartoti.

Pasak Cassidi Amos, „Bolthouse Fresh Foods“ kokybės ir maisto saugos vadovės, chloru pagrįstas skalavimas padeda pašalinti bakterijas ir užtikrina saugumą. Tai – standartinė praktika maisto pramonėje.

Kas yra tas baltas atspalvis?

Kartais pastebima, kad mažosios morkos ima šviesėti, tarsi „išbąla“. Tai vadinama baltuoju atspindžiu (angl. white blush), kuris atsiranda dėl dehidratacijos. Pašalinus žievelę, paviršius tampa jautresnis džiūvimui. Šis reiškinys visiškai natūralus ir nekenksmingas – jis neturi jokios įtakos nei skoniui, nei saugumui. Norėdami grąžinti morkų spalvą, paprasčiausiai perplaukite jas vandeniu.

Mažosios morkos – tai puikus įrodymas, kad sveikas užkandis gali būti ir skanus, ir patogus. Jos išlaiko daugumą naudingų savybių, yra saugios, traškios ir puikiai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Tad jeigu ieškote paprasto būdo padidinti daržovių kiekį savo mityboje – nedvejokite rinktis mažųjų morkų.

Šaltinis: https://www.realsimple.com/

Taip pat skaitykite

Meliono nauda sveikatai apie ką žino ne visi
Meliono nauda sveikatai: 6 privalumai, apie kuriuos žino ne visi
2025-06-15
Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai
Kiek baltymų reikia raumenims auginti? Tyrimo rezultatai
2025-06-23
Humusas
Humusas – itin paprastai paruošiamas sveikuoliškas užkandis. Tiks ir vaikams ir suaugusiems
2025-07-14
Saugi torto porcija
Mitybos specialistė įvardino, kokia torto porcija yra saugi vaikams ir suaugusiesiems
2025-08-31

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

ŽYMOS:Mažos morkosmitybaužkandis

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Filtruotas vanduo, pasak ekspertų, nėra jau toks nekaltas.
Gyvenimas

Filtruotas vanduo, pasak ekspertų, nėra jau toks nekaltas

Ryto gėrimas vietoje kavos energijai ir gerai savijautai.
Sveikata ir grožis

Specialistai pasidalijo, su kokiu gėrimu turėtumėte pradėti ryta. Ir tai ne kava!

Kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną
Sveikata ir grožis

Terapeutas papasakojo, kiek mandarinų galima suvalgyti per dieną ir nepakenkti sveikatai

Stebuklingas arbatmedžio aliejus: 7 būdai, kaip jį panaudotiStebuklingas arbatmedžio aliejus: 7 būdai, kaip jį panaudoti
Sveikata ir grožis

Stebuklingas arbatmedžio aliejus: 7 būdai, kaip jį panaudoti

Bananų traškučiai
Receptai

Bananų traškučiai – natūraliai saldūs

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?