Migrenos priepuoliai yra labai nemalonūs, dažnai ne tik sukelia intensyvų galvos skausmą, bet ir lydi kiti simptomai, tokie kaip pykinimas, nuovargis, šviesos ir garsų jautrumas. Nors migrenos priepuoliai gali pasireikšti dėl įvairių priežasčių, svarbu žinoti, kad maisto produktai taip pat gali išprovokuoti galvos skausmus. Jei kenčiate nuo migrenos, turėtumėte labai atidžiai stebėti savo mitybą ir vengti tam tikrų maisto produktų.

Kokie maisto produktai gali sukelti migreną?
Neurologė Marina Vasilenko, dalindamasi savo žiniomis apie migreną ir mitybą, išskyrė keletą produktų, kurie dažniausiai sukelia migrenos priepuolius. Pirmiausia ji nurodo gėrimus su kofeinu, tokius kaip kava, kola ir arbata. Kofeinas gali turėti tiek teigiamą, tiek neigiamą poveikį galvos skausmams – per didelis jo vartojimas arba staigus sumažinimas gali sukelti migreną.
Alkoholis ir šokoladas
Be kofeino, migreną gali sukelti ir alkoholis, ypač raudonasis vynas, taip pat šokoladas, kuriame yra tiramino – medžiagos, galinčios sukelti kraujagyslių išsiplėtimą ir sukelti galvos skausmą. Taip pat svarbu žinoti, kad maistas su tiraminu, pavyzdžiui, rauginti kopūstai, alyvuogės, pelėsinis sūris, taip pat gali sukelti migreną. Tiraminas veikia nervų sistemą ir gali išprovokuoti galvos skausmą, ypač jautriems žmonėms.
Maistas su mononatrio glutamatu
Kitas maisto priedas, kuris gali sukelti migreną, yra mononatrio glutamatas (MSG), randamas daugelyje perdirbtų produktų, tokių kaip užkandžiai, padažai, dešros, kumpiai ir kt. Šie produktai gali ne tik provokuoti migrenos priepuolį, bet ir kitas sveikatos problemas, todėl rekomenduojama juos riboti arba visiškai atsisakyti, jei kenčiate nuo migrenos.
Ką daryti, kad išvengtumėte migrenos?
Norint išvengti migrenos priepuolių, svarbu žinoti, kurie maisto produktai jums kelia riziką ir jų vengti. Taip pat, norint sumažinti galvos skausmų dažnumą, specialistai rekomenduoja laikytis subalansuotos mitybos, gerinti miego kokybę ir vengti per didelio streso. Įtraukite į savo mitybą daugiau šviežių vaisių, daržovių ir sveikų riebalų, tokių kaip avokadai ir alyvuogių aliejus, kurie gali padėti pagerinti organizmo būklę ir sumažinti migrenos priepuolių riziką.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.