ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai

ub.lt

Naujienos, laisvalaikis, renginiai – ub.lt

Search
  • Naujausios
  • Lietuva ir pasaulis
    • Ekonomika ir verslas
    • Lietuva
    • Pasaulis
    • Įdomu
  • Technologijos
    • Automobiliai
    • IT naujienos
    • Mokslas
  • Gyvenimas
    • Namai ir patarimai
    • Sodas ir daržas
    • Sveikata ir grožis
    • Žmonės
    • Mada
  • Receptai
    • Mėsos patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Troškiniai
    • Apkepai
    • Blynai
    • Makaronų patiekalai
    • Košės
    • Bulvių patiekalai
    • Desertai
    • Užkandžiai
    • Naudinga
    • Veganiški patiekalai
    • Žuvis ir jūros gėrybės
    • Vegetariški patiekalai
    • Gėrimai
  • Horoskopai
Sekite mus
Titulinis » Receptai » Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten
Desertai

Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten

Rita Barčienė
Autorius Rita Barčienė
Publikuota: 2025-12-22
Komentarų: 0
5 min. skaitymo
Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten
Originalus tiramisu receptas tiesiai iš Italijos: štai kaip jį iš tiesų gamina ten

Kodėl daugelis tiramisu gamina ne taip

Tiramisu yra vienas atpažįstamiausių desertų pasaulyje. Bet tik nedaugelis jį gamina taip, kaip iš tiesų turėtų būti. Daugelyje receptų pridedama grietinėlės, keičiamos proporcijos, naudojami netinkami sausainiai. Rezultatas skanus, bet tai jau nebe tas pats desertas.

Italijoje tiramisu receptas perduodamas iš kartos į kartą beveik nepakitęs. Virėjas ir kulinarinių knygų autorius Giuliano Lomazzi pasidalino autentišku receptu, kuris gaminamas Italijos namuose ir restoranuose. Skirtumas pajuntamas nuo pirmo kąsnio.

Kas daro tikrą tiramisu ypatingą

Tikras tiramisu turi tik kelis ingredientus, bet kiekvienas jų yra būtinas. Mascarpone sūris suteikia aksominę tekstūrą, kurios jokia grietinėlė negali atkartoti. Savoiardi sausainiai, tie lengvi pirštelio formos biskvitai, turi unikalią struktūrą, kuri sugeria kavą nepavirdama į košę.

Kiaušinių tryniai su cukrumi sukuria kremą, kuris yra lengvas ir purus vienu metu. O romas suteikia tą subtilų gilumą, dėl kurios desertas tampa sudėtingesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kai kurie naudoja brendį ar konjaką, bet tradiciškai geriausiai tinka būtent romas.

Taip pat skaitykite

Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
Purūs amerikietiški blyneliai su karamelizuotais obuoliais
2025-07-18
Ar galima kiaušinius kepti svieste
Ar galima kiaušinius kepti svieste ir kada tinkamas laikas įberti žiupsnelį druskos?
2025-09-29
Persikų padažas
Persikų padažas: saldžiarūgštis skonių šokis tinkantis viskam
2025-08-19
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
Keptos bulvės su citrina ir rozmarinais
2025-06-04

Espresso kava turi būti stipri ir šalta. Šilta kava per greitai suminkština sausainius ir sugadina tekstūrą. Tai viena dažniausių klaidų, kurias daro namų kepėjai.

Kaip italai ruošia kremą

Kremo paruošimas prasideda nuo trynių ir cukraus plakimo. Tai daroma tol, kol masė tampa šviesiai geltona ir puri, o cukrus visiškai ištirpsta. Šis etapas užtrunka kelias minutes, bet jo praleisti negalima.

Mascarpone sūris įmaišomas lėtai, kad kremas neprarastų purumo. Judėjimai turi būti atsargūs, iš apačios į viršų. Tada įpilamas romas ir vėl švelniai išmaišoma. Kremas turi būti vienalytis ir aksominis.

Kai kuriuose receptuose baltymai išplakami atskirai ir įmaišomi į kremą. Tai suteikia dar lengvesnę tekstūrą, bet tradiciniame recepte tai nėra būtina. Mascarpone pats savaime sukuria pakankamai lengvą konsistenciją.

Sluoksniavimo menas

Sausainių mirkymas yra kritiškiausias momentas. Jie turi tik trumpai paliesti kavą su romu, tarsi ją paragauti, bet ne prisiliuobti. Per ilgai pamirkyti sausainiai subliūkšta ir desertas tampa per šlapias.

Sluoksniai klojami tvarkingai. Pirmas sausainių sluoksnis, tada šiek tiek kakavos per sietelį, tada kremo sluoksnis. Procesas kartojamas, kol baigiasi ingredientai. Viršutinis sluoksnis visada turi būti kremas.

Stiklinis indas leidžia matyti gražius sluoksnius iš šono. Galima gaminti ir atskirose stiklinėse, tada porcijos atrodo elegantiškai ir lengviau patiekiamos.

Kodėl laikas šaldytuve toks svarbus

Tiramisu turi stovėti šaldytuve mažiausiai aštuonias valandas. Per šį laiką skoniai susilieja, kremas įsigeria į sausainius, viskas tampa vientisa. Geriausias rezultatas gaunamas palikus per naktį.

Taip pat skaitykite

Bulvių kroketai
Bulvių kroketai – gardus užkandis
2025-07-07
Paprastas paruošti avienos karis
Paprastas paruošti avienos karis
2025-11-13
Į kiaušinienę visada įdėkite šį ingredientą. Dėl to ji bus kreminės konsistencijos
Į kiaušinienę visada įdėkite šį ingredientą. Dėl to ji bus kreminės konsistencijos
2025-11-28
Gruzdinta vištiena
Gruzdinta vištiena – tobulas vakarėlio maistas
2025-11-13

Jei reikia pagreitinti procesą, galima dėti į šaldiklį kelioms valandoms. Tada desertas sustingsta greičiau ir tekstūra primena ledus. Bet tradiciškai rekomenduojama skirti laiko ir leisti desertui subręsti natūraliai.

Prieš patiekiant viršus pabarstomas kakavos milteliais ir tarkuotu šokoladu. Kakava turi būti šviežiai užberta, nes ji greitai įgeria drėgmę ir praranda ryškumą.

Receptas

Ingredientai 6-8 porcijoms:

  • Savoiardi sausainiai – 200-400 g (priklausomai nuo indo)
  • Švieži kiaušiniai – 4 vnt.
  • Cukrus – 80 g
  • Mascarpone sūris – 500 g
  • Tamsus romas – 50 ml
  • Stipri espresso kava – 5 šaukštai, atšaldyta

Dekoravimui:

  • Kakavos milteliai
  • Tarkuotas tamsus šokoladas – 3 šaukštai

Gaminimo eiga:

  1. Atsargiai atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite į dubenį.
  2. Įpilkite cukraus ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps puri ir šviesiai geltona, o cukrus visiškai ištirps.
  3. Įdėkite mascarpone sūrį ir lėtai išmaišykite mentele iš apačios į viršų.
  4. Įpilkite romą ir dar kartą švelniai išmaišykite iki vientisos masės.
  5. Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Supilkite į plokščią lėkštę.
  6. Sausainį trumpai pamirkykite kavoje, vos sekundę iš kiekvienos pusės. Jis turi likti tvirtų.
  7. Sudėkite pirmą sausainių sluoksnį į stiklinį indą.
  8. Pro sietelį užberkite šiek tiek kakavos.
  9. Ant viršaus tolygiai paskirstykite dalį kremo.
  10. Kartokite sluoksnius, kol pasibaigs ingredientai. Viršutinis sluoksnis turi būti kremas.
  11. Uždenkite indą ir palikite šaldytuve mažiausiai 8 valandoms, geriausiai per naktį.
  12. Prieš patiekiant užberkite kakavos miltelių ir pabarkite tarkuotu šokoladu.

Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney

ŽYMOS:desertaiItalų desertaiMascarponeOriginalus tiramisu receptasreceptaiTiramisu

AutoriusRita Barčienė
Esu Rita Barčienė – dalinuosi receptais, kurie tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Mėgstu atrasti naujus skonius, bet taip pat branginu tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus. Mano tikslas – įkvėpti Jus gaminti su meile ir be streso, kad virtuvė taptų malonia vieta eksperimentuoti ir džiaugtis rezultatais.

Rekomenduojami Video

Jums gali patikti

Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti
Gėrimai

Gira – mėgiamas lietuvių gėrimas. Jos istorija ir patarimai kaip pasigaminti

Smidrai su vytintu kumpiu karšto oro gruzdintuvėje
Receptai

Smidrai su vytintu kumpiu karšto oro gruzdintuvėje

Kaip dezinfekuoti indų plovimo kempinėlę? Paprasti, tačiau veiksmingi patarimai
Gyvenimas

Kaip dezinfekuoti indų plovimo kempinėlę? Paprasti, tačiau veiksmingi patarimai

Kas vyksta Lietuvoje: 10 svarbiausių 2025 m. birželio 2 d. įvykių
Lietuva ir pasaulis

Kas vyksta Lietuvoje: 10 svarbiausių 2025 m. birželio 2 d. įvykių

Kodėl reikia gerti mėtų arbatą? Atraskite 6 šio gėrimo privalumus
Sveikata ir grožis

Kodėl reikia gerti mėtų arbatą? Atraskite 6 šio gėrimo privalumus

ub.lt – įdomus ir gyvas portalas, skirtas visiems, mėgstantiems patikimą informaciją ir naudingus patarimus, paversiančius kasdienį gyvenimą lengvesniu. Skaitykite ir mėgaukitės!

Mūsų populiariausios

Sodas ir daržas
Namai ir patarimai
Sveikata ir grožis
Mokslas
Receptai

Bendradarbiaukime

Kontaktai

Sekite mus
@ 2025 Visos teisės saugomos
  • Kontaktai
  • Privatumo ir slapukų politika
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?