Kodėl daugelis tiramisu gamina ne taip
Tiramisu yra vienas atpažįstamiausių desertų pasaulyje. Bet tik nedaugelis jį gamina taip, kaip iš tiesų turėtų būti. Daugelyje receptų pridedama grietinėlės, keičiamos proporcijos, naudojami netinkami sausainiai. Rezultatas skanus, bet tai jau nebe tas pats desertas.
Italijoje tiramisu receptas perduodamas iš kartos į kartą beveik nepakitęs. Virėjas ir kulinarinių knygų autorius Giuliano Lomazzi pasidalino autentišku receptu, kuris gaminamas Italijos namuose ir restoranuose. Skirtumas pajuntamas nuo pirmo kąsnio.
Kas daro tikrą tiramisu ypatingą
Tikras tiramisu turi tik kelis ingredientus, bet kiekvienas jų yra būtinas. Mascarpone sūris suteikia aksominę tekstūrą, kurios jokia grietinėlė negali atkartoti. Savoiardi sausainiai, tie lengvi pirštelio formos biskvitai, turi unikalią struktūrą, kuri sugeria kavą nepavirdama į košę.
Kiaušinių tryniai su cukrumi sukuria kremą, kuris yra lengvas ir purus vienu metu. O romas suteikia tą subtilų gilumą, dėl kurios desertas tampa sudėtingesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kai kurie naudoja brendį ar konjaką, bet tradiciškai geriausiai tinka būtent romas.
Espresso kava turi būti stipri ir šalta. Šilta kava per greitai suminkština sausainius ir sugadina tekstūrą. Tai viena dažniausių klaidų, kurias daro namų kepėjai.
Kaip italai ruošia kremą
Kremo paruošimas prasideda nuo trynių ir cukraus plakimo. Tai daroma tol, kol masė tampa šviesiai geltona ir puri, o cukrus visiškai ištirpsta. Šis etapas užtrunka kelias minutes, bet jo praleisti negalima.
Mascarpone sūris įmaišomas lėtai, kad kremas neprarastų purumo. Judėjimai turi būti atsargūs, iš apačios į viršų. Tada įpilamas romas ir vėl švelniai išmaišoma. Kremas turi būti vienalytis ir aksominis.
Kai kuriuose receptuose baltymai išplakami atskirai ir įmaišomi į kremą. Tai suteikia dar lengvesnę tekstūrą, bet tradiciniame recepte tai nėra būtina. Mascarpone pats savaime sukuria pakankamai lengvą konsistenciją.
Sluoksniavimo menas
Sausainių mirkymas yra kritiškiausias momentas. Jie turi tik trumpai paliesti kavą su romu, tarsi ją paragauti, bet ne prisiliuobti. Per ilgai pamirkyti sausainiai subliūkšta ir desertas tampa per šlapias.
Sluoksniai klojami tvarkingai. Pirmas sausainių sluoksnis, tada šiek tiek kakavos per sietelį, tada kremo sluoksnis. Procesas kartojamas, kol baigiasi ingredientai. Viršutinis sluoksnis visada turi būti kremas.
Stiklinis indas leidžia matyti gražius sluoksnius iš šono. Galima gaminti ir atskirose stiklinėse, tada porcijos atrodo elegantiškai ir lengviau patiekiamos.
Kodėl laikas šaldytuve toks svarbus
Tiramisu turi stovėti šaldytuve mažiausiai aštuonias valandas. Per šį laiką skoniai susilieja, kremas įsigeria į sausainius, viskas tampa vientisa. Geriausias rezultatas gaunamas palikus per naktį.
Jei reikia pagreitinti procesą, galima dėti į šaldiklį kelioms valandoms. Tada desertas sustingsta greičiau ir tekstūra primena ledus. Bet tradiciškai rekomenduojama skirti laiko ir leisti desertui subręsti natūraliai.
Prieš patiekiant viršus pabarstomas kakavos milteliais ir tarkuotu šokoladu. Kakava turi būti šviežiai užberta, nes ji greitai įgeria drėgmę ir praranda ryškumą.
Receptas
Ingredientai 6-8 porcijoms:
- Savoiardi sausainiai – 200-400 g (priklausomai nuo indo)
- Švieži kiaušiniai – 4 vnt.
- Cukrus – 80 g
- Mascarpone sūris – 500 g
- Tamsus romas – 50 ml
- Stipri espresso kava – 5 šaukštai, atšaldyta
Dekoravimui:
- Kakavos milteliai
- Tarkuotas tamsus šokoladas – 3 šaukštai
Gaminimo eiga:
- Atsargiai atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite į dubenį.
- Įpilkite cukraus ir plakite elektriniu plaktuvu, kol masė taps puri ir šviesiai geltona, o cukrus visiškai ištirps.
- Įdėkite mascarpone sūrį ir lėtai išmaišykite mentele iš apačios į viršų.
- Įpilkite romą ir dar kartą švelniai išmaišykite iki vientisos masės.
- Paruoškite kavą ir leiskite jai atvėsti. Supilkite į plokščią lėkštę.
- Sausainį trumpai pamirkykite kavoje, vos sekundę iš kiekvienos pusės. Jis turi likti tvirtų.
- Sudėkite pirmą sausainių sluoksnį į stiklinį indą.
- Pro sietelį užberkite šiek tiek kakavos.
- Ant viršaus tolygiai paskirstykite dalį kremo.
- Kartokite sluoksnius, kol pasibaigs ingredientai. Viršutinis sluoksnis turi būti kremas.
- Uždenkite indą ir palikite šaldytuve mažiausiai 8 valandoms, geriausiai per naktį.
- Prieš patiekiant užberkite kakavos miltelių ir pabarkite tarkuotu šokoladu.
Nuotraukos asociatyvinės © Midjourney