Maisto pramonė sparčiai vystosi, nauji produktai kasdien rodomi lentynose – jie laikomi ilgiau, atrodo patrauklesni, stipriai kvepia ir lengvai patraukia akį. Vis dėlto toks patrauklumas dažnai slepia realią sudėtį, kurioje gausu cheminių priedų, skonio stipriklių ir konservantų. Tuo pat metu žmonės visame pasaulyje susiduria su trumpėjančia gyvenimo trukme ir didėjančiu lėtinių ligų skaičiumi. Natūraliai kyla klausimas – ar tai gali būti susiję su tuo, ką kasdien dedame į savo lėkštę?
Gamintojų noras pagaminti kuo daugiau maisto už kuo mažesnę kainą lemia gausų kenksmingų priedų naudojimą. Daugumai vartotojų svarbiausia, kad produktas būtų pigus ir skanus, o sudėtis paliekama nuošalyje. Vis dėlto ignoruoti tai – pavojinga. Kai kurie produktai yra tokie žalingi, kad jų rekomenduojama tiesiog vengti. Žemiau pateiktas sąrašas padės atkreipti dėmesį į tai, ko neverta pirkti ar vartoti.
Silkė plastikinėje pakuotėje
Sūdyta silkė, laikoma be aliejaus, neretai turi pavojingų priedų. Dažniausiai į tokius produktus dedamas urotropinas – medžiaga, kuri daugelyje šalių yra uždrausta. Jis susidaro iš amoniako ir formaldehido sąveikos, o organizme gali sudaryti formaldehidą – kancerogeninę medžiagą. Todėl saugiausia rinktis tik aliejuje laikomą silkę.
Be to, plastikinė pakuotė, ypač jei ji prastos kokybės, gali sąveikauti su sūdytais žuvies gaminiais, o laikymas ilgesnį laiką tik padidina riziką, kad žalingos medžiagos pereis į maistą. Rinkdamiesi natūralesnį produktą ne tik saugote sveikatą, bet ir išvengiate nereikalingos chemijos.
Mažai sūdyti ikrai
Ikrai yra jautrus produktas, todėl ilgesniam laikymui būtinas stipresnis sūdymas arba užšaldymas. Mažai sūdyti ikrai dažnai turi konservantų – urotropino, citrinos rūgšties ir kitų medžiagų. Vartojant tokius produktus organizme vis tiek gali susidaryti formaldehidas, kuris yra ypač kenksmingas sveikatai.
Tiesa, tikri ir kokybiški ikrai dažniausiai neturi būti „mažai sūdyti“. Natūralūs ikrai yra brangūs ir turi natūralų, intensyvų skonį, todėl bet kokie dirbtiniai priedai turėtų kelti įtarimą. Svarbu skaityti etiketes ir rinktis tik patikimų gamintojų produkciją.

Sviestas, kurio riebumas mažesnis nei 82,5 %
Tikras sviestas turi būti gaminamas iš pieno ir jo riebumas turi būti ne mažesnis kaip 82,5 %. Visi produktai, kurie riebalų turi mažiau, dažnai yra margarinai arba augalinio ir gyvūninio riebalų mišiniai, kuriuose gausu trans-riebalų. Trans-riebalai pripažinti vienais kenksmingiausių, nes jie tiesiogiai susiję su širdies ligomis, hormonų sutrikimais ir medžiagų apykaitos problemomis.
Tokie produktai kaip margarinas, rafinuoti aliejai, pigus majonezas, greito paruošimo kepiniai ar šaldyti pusgaminiai taip pat neretai yra kupini trans-riebalų. Geriau suvalgyti mažesnį kiekį natūralaus sviesto nei didelį kiekį jo pakaitalų.
„Inžinerijos“ produktai
Tai produktai, kurie atrodo kaip natūralūs, tačiau yra stipriai apdoroti, dirbtinai pagerinti ar apskritai neegzistuotų be intensyvių technologinių procesų. Tai gali būti importuotos bulvės, konservuoti žirniai, kukurūzai, kukurūzų lazdelės, dribsniai, saldainiai, įvairūs dažyti džemai, aromatizuotos košės ar net ne sezono metu užauginti pipirai.
Tokiuose produktuose dažnai naudojami dirbtiniai saldikliai, stiprūs antioksidantai, dažikliai ir skonio stiprikliai. Ilgainiui jie gali sukelti alergijas, virškinimo problemas ir net hormonų disbalansą. Natūralesnis maistas visada yra geriausias pasirinkimas.
Ūkininko žuvys
Užaugintos žuvys dažnai yra gydomos antibiotikais, pesticidais, o kai kuriais atvejais ir kitomis medžiagomis, skirtomis sparčiau augti. Ūkinių lašišų sudėtyje aptinkama net iki 16 kartų daugiau polichlorintų bifenilų (PCB) nei laukinėse. Šios medžiagos laikomos kancerogeniškomis, todėl žuvį reikėtų rinktis itin atsakingai.
Laukinė žuvis, nors ir brangesnė, yra žymiai švaresnė. Be to, ji turi natūralių omega-3 riebalų, kurie svarbūs širdžiai ir smegenų veiklai.
Saldūs gazuoti gėrimai
Dauguma gazuotų gėrimų turi fruktozės sirupo, kuris itin greitai įsisavinamas organizmo, o tai sudaro palankias sąlygas ligoms progresuoti. Dažnas tokių gėrimų vartojimas siejamas su nutukimu, kepenų problemomis ir padidėjusia onkologinių ligų rizika.
Be to, gazuotuose gėrimuose yra daug rūgščių ir dažiklių, kurie neigiamai veikia dantis ir virškinimo sistemą. Saugesnė alternatyva – vanduo, arbata ar natūraliai pagardintas vanduo su uogomis, mėtomis ar citrusiniais vaisiais.

Sultys pakuotėse
Nepaisant deklaracijų apie „100 % natūralias sultis“, dauguma kartoninėse ir plastikinėse pakuotėse esančių sulčių yra gaminamos iš koncentrato ar miltelių. Jose gausu cukraus ir stabilizatorių, todėl jos neatstoja tikrų šviežių sulčių.
Geriausia rinktis ką tik spaustas sultis arba tiesiog valgyti šviežius vaisius, kurie suteikia ir skaidulų, ir natūraliai subalansuotų maistinių medžiagų.
Produktai, kurių naudojimas yra ypač žalingas
Greito maisto gaminiai, rūkytos ir virtos dešros, ilgo galiojimo pieno produktai, arbūzai, užauginti trąšų pertekliuje – visa tai gali turėti stiprų neigiamą poveikį organizmui. Šiuose gaminiuose dažnai gausu chemijos, dirbtinių skonio stipriklių, dažų ir konservantų.
Net jei visiškai atsisakyti šių produktų sudėtinga, juos reikėtų vartoti kuo rečiau – ne dažniau nei kartą per dvi savaites.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.