Saulėgrąžų ir moliūgų sėklos – tai ne tik skanūs užkandžiai, bet ir puikus maistinių medžiagų šaltinis. Šios sėklos yra turtingos vitaminais, mineralais ir sveikaisiais riebalais, tačiau jų sudėtis skiriasi. Tad verta žinoti, kurios iš jų teikia daugiau naudos organizmui.
Saulėgrąžų ar moliūgų sėklos: maistinė vertė
Nors tiek saulėgrąžų, tiek moliūgų sėklos yra puikus skaidulų šaltinis, jų maistinė vertė labai skiriasi. Moliūgų sėklos gali būti vartojamos su lukštu arba be jo, tačiau saulėgrąžų sėklos turėtų būti valgomos tik be lukšto.
Moliūgų sėklos (be lukšto)
30 gramų moliūgų sėklų turi:
- Kalorijos: 163
- Baltymai: 8 g
- Riebalai: 14 g
- Angliavandeniai: 4 g
- Skaidulos: 1.4 g
- Magnis: 156 mg
- Kalcis: 14.7 mg
- Cinkas: 2 mg
- Geležis: 2.3 mg
Saulėgrąžų sėklos (be lukšto)
30 gramų saulėgrąžų sėklų turi:
- Kalorijos: 165
- Baltymai: 5.5 g
- Riebalai: 14 g
- Angliavandeniai: 6.8 g
- Skaidulos: 3 g
- Magnis: 36.6 mg
- Kalcis: 20 mg
- Cinkas: 1.5 mg
- Geležis: 1 mg

Sveikatai naudingi komponentai
Skaidulos
Abu sėklų tipai yra puikus skaidulų šaltinis, kuris svarbus virškinimo sistemai. Skaidulos padeda kovoti su vidurių užkietėjimu, palaiko žarnyno sveikatą ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Sausainiai sėklos turi daugiau skaidulų (3 g), palyginti su moliūgų sėklomis (1.4 g), todėl jos gali būti puikus pasirinkimas tiems, kurie siekia pagerinti virškinimo sistemą.
Baltymai
Moliūgų sėklos turi daugiau baltymų – 8 g per 30 gramų porciją, kai saulėgrąžų sėklos turi 5.5 g. Baltymai svarbūs norint palaikyti kūno audinių atstatymą ir raumenų atsigavimą po fizinio krūvio. Jie taip pat padeda kontroliuoti apetitą ir prisideda prie svorio valdymo, nes gerina sotumo jausmą.
Magnis
Moliūgų sėklos yra puikus magnio šaltinis (156 mg), o saulėgrąžų sėklos – tik 36.6 mg. Magnis būtinas nervų ir raumenų funkcijoms, imunitetui stiprinti ir kraujospūdžio reguliavimui. Tai labai svarbus mineralas, kuris padeda išlaikyti gerą sveikatą.
Kiti svarbūs komponentai
- Cinkas: Moliūgų sėklos turi daugiau cinko (2 mg), kuris svarbus imunitetui ir žaizdų gijimui.
- Geležis: Moliūgų sėklos taip pat turi daugiau geležies (2.3 mg), kuri padeda kraujo gamybai ir užtikrina deguonies pernešimą.
Kaip įtraukti sėklas į racioną?
Amerikos žemės ūkio departamentas (USDA) nurodo, kad įprasta sėklų porcijos dydis yra apie 28 g. Štai keli būdai, kaip įtraukti saulėgrąžų ir moliūgų sėklas į kasdienį maistą:
- Pabarstyti jas ant avižinių dribsnių, jogurto ar grūdų pusryčiams.
- Įmaišyti į kokteilius.
- Valgyti kaip atskirą užkandį.
Nors tiek moliūgų, tiek saulėgrąžų sėklos yra labai sveikos ir maistingos, moliūgų sėklos išsiskiria savo aukštesne baltymų ir magnio koncentracija, todėl jos gali suteikti daugiau naudos organizmui. Tuo tarpu saulėgrąžų sėklos yra puikus pasirinkimas norint gauti daugiau skaidulų. Tad, priklausomai nuo jūsų sveikatos tikslų, galite pasirinkti sėklas, kurios geriausiai atitinka jūsų poreikius.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.