Ar žinote, kad vienas obuolys per dieną – ir jums nereikia gydytojo? Paaiškėjo, kad obuoliai nėra vieninteliai vaisiai, tinkami šiam patarimui, nes mandarinai yra tokie pat naudingi. Šis mažai kalorijų turintis vaisius gali suteikti daug maistinių medžiagų, praneša StethNews. Štai priežastys, dėl kurių kiekvieną dieną reikia valgyti mandarinus.
Priežastys, kodėl turėtumėte dažniau į mitybą įtraukti mandarinus
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vartoti daug citrusinių vaisių, pavyzdžiui, mandarinų, nes sumažina insulto tikimybę iki 19%. Dieta su sumažėjusiu natrio ir citrusinių vaisių kiekiu žymiai sumažina kraujospūdį. Mandarinai taip pat turi kalio, kuris yra svarbus palaikant normalų kraujospūdį. Didelis kalio kiekis taip pat sumažina netikėtos mirties tikimybę 20%.
Mandarinai ir citrusinių vaisių sultys gali sumažinti leukemijos atsiradimo riziką, ypač kai šie du produktai vartojami per pirmuosius dvejus gyvenimo metus. Kaip ir visuose citrusiniuose vaisiuose, mandarinuose yra daug vitamino C, kuris yra antioksidantas ir kovoja su laisvaisiais radikalais, galinčiais sukelti vėžį. Mandarinai taip pat turi skaidulų, kurios, vartojamos reguliariai dideliais kiekiais, gali sumažinti kolorektalinio vėžio riziką.
Sveika širdis yra raktas į aktyvų gyvenimą. Mandarinai aprūpina organizmą vitaminu C, cholinu, skaidulomis ir kaliu, kurie stiprina širdies raumenis. Mandarinai gali padėti kovoti su diabetu, ypač 1 tipo diabetu, dėl didelio skaidulų kiekio. Skaidulos, ypač vartojamos reguliariai, gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Apelsinai taip pat yra naudingi, nes jie gali reguliuoti lipidų, insulino ir cukraus kiekį kraujyje.
Vitaminas C gali užtikrinti gerą apsaugą nuo saulės ir taršos poveikio, sumažinti raukšlių atsiradimą ant veido ir pagerinti odos tekstūrą. Šis vitaminas yra gyvybiškai svarbus kolageno susidarymui, kuris, kaip manoma, padeda sulėtinti odos senėjimą. Net 170 fitocheminių medžiagų ir 60 tipų flavonoidų daro mandarinus vienu iš sveikiausių vaisių pasaulyje.

Kuo mandarinai išsiskiria iš kitų citrusinių vaisių?
Nors mandarinas dažnai painiojamas su apelsinu, jis turi keletą unikalių savybių, dėl kurių yra dar naudingesnis kasdieniam vartojimui. Mandarinai pasižymi didesniu beta karotino kiekiu, todėl yra ypač naudingi akims ir odai. Jie taip pat yra švelnesni skrandžiui, todėl tinka žmonėms, kurie jautriai reaguoja į rūgštesnius vaisius.
Skirtingai nei kai kurie kiti citrusiniai vaisiai, mandarinai paprastai nesukelia rūgštingumo pojūčio. Tai reiškia, kad juos saugiai gali valgyti net tie, kurie turi jautrų virškinimo traktą. Be to, mandarinai beveik visada esti saldesni, todėl natūraliai pakeičia saldumynus ir sumažina potraukį cukrui.
Dėl lengvai nusilupančios žievelės mandarinai puikiai tinka kasdieniams užkandžiams tiek suaugusiems, tiek vaikams. Tai vaisius, kurį patogu neštis, laikyti ir valgyti, todėl jis tampa sveikesne alternatyva užkandžiams tarp valgymų.
Kaip pasirinkti ir laikyti mandarinus?
Norint pasinaudoti visomis mandarinų savybėmis, svarbu mokėti pasirinkti kokybiškus vaisius. Geriausi mandarinai yra tvirti, sunkūs savo dydžiui, ryškiai oranžinės spalvos. Per minkšti vaisiai gali būti pernelyg prinokę, o labai lengvi – išsausėję. Venkite vaisių su didelėmis tamsiomis dėmėmis ar įdubimais.
Laikyti mandarinus rekomenduojama vėsioje vietoje. Šaldytuve jie išlieka švieži net iki dviejų savaičių, o laikomi kambario temperatūroje – apie 5–7 dienas. Svarbu jų nelaikyti plastikiniuose maišeliuose, nes drėgmė gali paskatinti greitesnį gedimą. Geriausia laikyti juos popieriniame maišelyje arba atvirame krepšelyje.
Jei turite galimybę, pirkite mandarinus su lapeliais. Tai ne tik atrodo gražiau – lapeliai rodo vaisiaus šviežumą, nes greitai vysta. Tai paprastas, bet patikimas ženklas, kad mandarinas dar labai šviežias.
Kaip dažnai reikėtų valgyti mandarinus?
Vienas–du mandarinai per dieną – puikus kiekis, suteikiantis organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų. Žinoma, šaltuoju metų laiku natūraliai norisi jų daugiau, ir tai nėra blogai. Svarbiausia – saikas, ypač jei turite polinkį į rūgštingumą ar virškinimo sutrikimus.
Mandarinai gali būti valgomi tiek vieni, tiek naudojami įvairiuose patiekaluose: salotose, desertuose, kokteiliuose ar net mėsos patiekaluose, kuriems suteikia gaivų aromatą. Šis vaisius
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.