Chia sėklos jau kurį laiką karaliauja sveikos mitybos pasaulyje, tačiau vis dažniau girdime ir apie kanapių sėklų naudą. Abi šios supermaisto rūšys laikomos puikiu augaliniu baltymų ir svarbių mineralų šaltiniu, tačiau jų poveikis organizmui ir paskirtis šiek tiek skiriasi. Jei svarstote, kuri iš jų galėtų tapti geriausiu kasdieniu pasirinkimu, verta pažvelgti, kuo chia sėklos ir kanapių sėklos iš tikrųjų skiriasi ir ką sako mitybos ekspertai.
Kuo chia sėklos skiriasi nuo kanapių sėklų ir ką svarbu žinoti
Chia sėklos – tai nedidelės juodos sėklytės, gaunamos iš ispaniškos šalavijo augalo. Kanapių sėklos auga ant Cannabis sativa augalo, tačiau jose nėra psichoaktyvaus THC, todėl jų poveikis visiškai skiriasi nuo kanapių produktų. Chia sėklos pasižymi neutraliu skoniu ir unikaliu gebėjimu sugerti daug skysčio, todėl jos išbrinksta ir įgauna želės konsistenciją. Kanapių sėklos turi švelnų riešutinį skonį ir yra minkštesnės, tačiau skysčių nesugeria.

Kaip chia sėklos ir kanapių sėklos praturtina mitybą
Abi šios rūšys pasižymi ypač plačiu panaudojimu virtuvėje. Chia sėklos dažnai dedamos į jogurtą, kokteilius, košes arba iš jų gaminami populiarūs chia pudingai. Kanapių sėklos puikiai tinka salotoms, troškiniams, sriuboms ar net smulkintoms ant daržovių – jos suteikia baltymų, sveikų riebalų ir svarbių mikroelementų. Mitybos specialistė Jillian Kubala pabrėžia, kad abi šios sėklos gali būti sveikos mitybos dalis, jei vartojamos reguliariai ir derinamos su įvairiu maistu.
Sėklų maistingumas ir kurių nauda didesnė
Nors chia sėklos ir kanapių sėklos sveria panašiai, jų maistinė vertė skiriasi. 2 šaukštuose chia sėklų yra apie 131 kalorija, 4,5 g baltymų ir net 9,3 g skaidulų, taip pat didelis kalcio ir magnio kiekis. Tuo tarpu 3 šaukštai kanapių sėklų turi daugiau baltymų – net 9,5 g – ir daugiau sveikųjų riebalų. Jos taip pat pasižymi itin dideliu magnio ir cinko kiekiu, nors skaidulų turi mažiau.
Tai reiškia, kad chia sėklos labiau tinka tiems, kurie nori pagerinti žarnyno veiklą ir sureguliuoti cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje, o kanapių sėklos puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško baltymų ir širdžiai naudingų riebalų šaltinio.
Šaltinis: tsn.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.