Šiandien vis daugiau žmonių stengiasi laikytis sveikos gyvensenos. Tinkamas maisto produktų derinimas yra ypatingai svarbus, nes netinkami deriniai gali ne tik sumažinti maistinių medžiagų įsisavinimą, bet ir sukelti virškinimo problemas. Šiame straipsnyje aptarsime maisto produktus, kurių geriau nevartoti kartu, kad jūsų organizmas jaustųsi gerai.
Arbata ir pienas – kodėl šis derinys netinkamas
Tikriausiai jau žinote, kad silkės nereikėtų derinti su pieno produktais, tačiau arbata ir pienas taip pat nėra pats geriausias derinys. Arbatoje gausu antioksidantų, kurie mažina uždegimą ir tonizuoja organizmą, o piene esantis kalcis padeda palaikyti kaulų, nagų ir plaukų tvirtumą. Tačiau piene esantys baltymai suriša arbatoje esančius antioksidantus, todėl jie negali būti pilnai įsisavinami organizme.
Pomidorai ir sūris gali apkrauti kepenis
Pomidorai ir sūris kartu apkrauna kasą ir kepenis. Pomidoruose esančios rūgštys reaguoja su sūryje esančiu kalciu, susidaro specifinės nuosėdos, kurios gali silpninti sąnarius. Todėl šių produktų derinys gali turėti neigiamą poveikį ilgalaikėje perspektyvoje.
Keptos bulvės su kiaušiniais – pavojingas derinys
Kepant bulvėse susidaro daug krakmolo ir kancerogeninių medžiagų. Jei prie tokių bulvių pridedami kiaušiniai, kuriuose yra baltymų, neigiamas poveikis virškinimo sistemai tik sustiprėja. Šis derinys gali sukelti sunkumų skrandžiui ir pabloginti virškinimą.
Sausainiai su pienu gali sukelti rėmenį
Saldūs sausainiai su pienu gali būti itin sunkiai virškinami. Šis derinys dažnai sukelia rėmenį ir diskomfortą skrandyje, todėl tokio maisto geriau vengti kartu.
Uogienė ir baltyminis maistas – rūgimo pavojus
Valgant uogienę kartu su baltyminiais produktais, skrandyje gali pradėti vykti rūgimo procesai. Tai sukelia ne tik pilvo pūtimą, bet ir sunkumą skrandyje, todėl geriau šiuos produktus vartoti atskirai.
Vaisiai turi būti valgomi atskirai
Vaisiai yra greitai virškinami, todėl juos rekomenduojama valgyti atskirai nuo kitų produktų. Jei vaisiai valgomi kartu su kitais patiekalais, jie ilgiau išbūna skrandyje, dažnai sukelia pilvo pūtimą ir diskomfortą.
Košė su cukrumi – didelis cukraus šuolis kraujyje
Saldintos košės valgymas greitai padidina cukraus kiekį kraujyje. Grūduose esantis krakmolas taip pat paverčiamas cukrumi, todėl tokio derinio vartojimas gali smarkiai viršyti rekomenduojamą paros cukraus normą.
Žuvis ir kiaušiniai – pavojus virškinimui
Žuvis kartu su kiaušiniais gali sukelti įvairius skrandžio negalavimus. Dažniausios šio derinio vartojimo pasekmės – pankreatitas, opos ir gastritas. Todėl šių produktų geriausia vengti kartu, kad išvengtumėte sveikatos problemų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.