Netinkamas produktų derinys gali sukelti virškinimo trakto problemas, pykinimą ar pilvo pūtimą. Dietologė Jekaterina Nikitina pataria, kaip tinkamai derinti maistą, kad virškinimas vyktų sklandžiai ir organizmas gautų visas reikalingas maistines medžiagas.
Pagrindinė taisyklė – baltymai ir angliavandeniai nesuderinami
Baltyminio maisto, tokio kaip mėsa ar žuvis, nederėtų derinti su grūdais, bulvėmis, makaronais ar ryžiais. Tai vyksta todėl, kad baltymams ir angliavandenims virškinti reikalingi skirtingi fermentai. Jei jie vartojami kartu, skrandyje atsiranda „disonansas“ – fermentai konkuruoja tarpusavyje, todėl virškinimas sulėtėja. Dėl to gali atsirasti pilvo pūtimas, sunkumas skrandyje ar net nuovargis po valgio.
Ką geriausia derinti su mėsa ir žuvimi
Mėsą ir žuvį rekomenduojama derinti su daržovėmis ir žalumynais. Šie produktai ne tik lengvina baltymų skaidymą, bet ir aprūpina organizmą skaidulomis, vitaminais bei mineralais. Daržovėse esantys fermentai padeda organizmui greičiau ir efektyviau pasisavinti maistines medžiagas, o žalumynai suteikia lengvumo jausmą po valgio.
Pavyzdžiui, su kepta arba troškinta mėsa galite patiekti šviežių arba garintų daržovių, tokių kaip brokoliai, morkos ar cukinijos. Žuviai tinka salotos su šviežiomis žalumynų lapų mišrainėmis, agurkais ir pomidorais. Tokie deriniai ne tik lengviau virškinami, bet ir suteikia daugiau skonio bei spalvų patiekalui.
Kodėl derinimas su daržovėmis yra svarbus
Be to, daržovės padeda išvengti virškinimo sutrikimų, tokių kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar rūgštingumas. Žalumynai ir daržovės taip pat padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, o tai svarbu tiems, kurie stebi savo svorį ar turi polinkį į diabetą.
Papildomi patarimai
- Venkite didelio saldumynų kiekio kartu su baltyminiu maistu – tai dar labiau apsunkina virškinimą.
- Jei valgote bulves ar makaronus, rinkitės jas su šviežiomis daržovėmis arba lengvu padažu, o ne su riebiu padažu.
- Nepamirškite gerti pakankamai vandens, nes skysčiai padeda skaidyti maistą ir gerina virškinimą.
Tinkamai derinant maistą, organizmas gauna daugiau naudos, virškinimas vyksta sklandžiai, o ir savijauta po valgio bus kur kas geresnė.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.